De ouderenadviesraad wil graag starten met een DIGICAFE 


Wat is een digicafé?

Een digicafé is een gezellig samenzijn in kleine groep. Je kan op eigen tempo oefenen met je laptop, tablet of smartphone en je kan van elkaar leren. Een digihelper helpt je met het zoeken naar oplossingen en geeft je handige tips.



Wij als ouderenadviesraad zouden willen starten met een digicafé. Maar daarvoor zouden we eerst willen weten of er interesse is voor dit opzet.

Wat hebben we aan te bieden:

  1. We willen jullie op een begrijpelijke manier opleiding en ondersteuning geven met de nadruk op basisvaardigheden, zoals het gebruik van smartphones, iPhones , tablets of laptops. (binnenkort starten we weer voor de zesde keer met een cursus smartphone en iPhone voor beginners en gevorderden)
  2. We willen je nuttige toepassingen aanbieden, of ingaan op vragen van jullie zelf.We willen je laten zien hoe digitale toepassingen het dagelijks leven kunnen verbeteren. Denk aan videochatten met familie (telefoneren en elkaar zien op de smartphone of tablet), online winkelen, of het volgen van gezondheidsinformatie. Je eigen medisch dossier raadplegen, of een mooi fotoboek maken van je kleinkinderen of van je hobby, enz.
  3. Gemak en toegankelijk: We geven je tips mee om de digitale zaken eenvoudig te gebruiken en zo toegankelijk mogelijk te maken. We wijzen je op de voordelen , het gemak en de tijdsbesparing.
  4. Sociale aspecten: Indien je niet in de mogelijkheid zijt, door omstandigheden, om fysiek contact te maken met je vrienden, familie, enz. kan je via de digitale wereld toch in contact blijven met vrienden, familie via de sociale media.
  5. Wij maken je met het nodige geduld, tijd en voldoende ondersteuning wegwijs. Het leren van die nieuwe dingen kan tijd kosten, daarom willen we jullie begeleiden en op die manier zal het leerproces makkelijker zijn.
  6. Veiligheid: Je hoort allerlei zaken over hacken, phising, enz. Met andere woorden dat je kan bedrogen worden. Wij leggen je uit hoe je veilig kunt omgaan met die digitale zaken waar jij mee bezig wil zijn.
  7. Demonstraties en workshops: Wij zullen regelmatig demonstratie of workshops geven waarin jullie ervaring kunnen opdoen met digitale apparaten en toepassingen. Bv: ik wil wat meer weten over hoe ik Word moet gebruiken, of hoe kan ik met Excel rekenen en hoe kan ik dit instellen dat het automatisch rekent. Ik wil iets meer weten hoe ik een PowerPoint (een programma waar je een dia van je foto’s kan maken) moet gebruiken. Hoe kan ik een fotoboek maken, en wat is het goedkoopste fotoboek?
  8. Interactieve Apps en Games: Wij zullen je een aantal gratis apps aanbieden, dat kan gaan van spelletjes spelen op je smartphone of laptop of het kan gaan over zaken waar je iets kan over bijleren. En op deze manier leer je dan ook omgaan met je digitale vaardigheden.
  9. Voordelen: Digitalisatie heeft zo zijn voordelen, je krijgt toegang tot informatie, ontspanning en mogelijkheden voor zelfexpressie.
  10. We zorgen er ook voor dat er eventueel handleidingen gemaakt worden om jullie mee te geven of digitaal op te sturen, zodat je na een workshop toch nog eens kunt kijken in: ‘Hoe moest dat nu weer?’.
  11. Indien er interesse is dan zouden we kunnen beginnen met video bellen, of foto’s doorsturen, of foto’s opslaan, sociale media, …. Het hangt af van welk thema jullie kiezen. We werken het uit of contacteren een deskundige en organiseren dan een digicafé.


    Mocht je interesse hebben om vrijblijvend deel te nemen aan het digicafé. Geef ons een seintje.

      • Geef je eventuele interesses op, zodat wij ons kunnen voorbereiden op hetgeen je vraagt. Zie puntje 11.
      • Je mag gerust ook zo eens langs komen maar geef een seintje dat je komt.
      • Als je komt breng dan je laptop, je smartphone of je iPhone mee.
      • Het digicafé is bestemd voor mensen van 60 of ouder..
      • Heb je interesse voor het digicafé stuur dan een mail naar albert.leten@telenet.be
      • Heb je een specifieke vraag en je wil deze individueel geregeld zien. Kom dan naar het knoppenuurtje. Dit gaat door normaal op de tweede donderdag van de maand. Je kan je inschrijven via het telefoonnummer 09/345 01 35 of via een mail naar info@wachtebeke.be

    De ouderenadviesraad.